Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 05 czerwca 2016

Liczba komentarzy: 0
O genetycznej modyfikacji roślin czyli burza w talerzu owsianki

Żywność pochodząca z modyfikowanych genetycznie gatunków roślin uprawnych budzi wiele kontrowersji. Warto jednak pamiętać, że modyfikujemy ją od starożytności. Już tysiące lat temu ludzie do dalszej uprawy wybierali rośliny o najlepszych cechach.

Przodkowie roślin uprawnych nie ułatwiali życia pierwotnym rolnikom. Uprawa była ciężka, a plony niskie. Aby wyżywić rodzinę nieuniknione było wprowadzenie modyfikacji. Ludzie bardzo szybko zrozumieli, że pożądane przez nich cechy muszą być „wrodzone” i dzięki temu przenoszone z pokolenia na pokolenie. Do dalszej uprawy wybierali rośliny posiadające najbardziej korzystne cechy, zarówno pod względem konsumpcyjnym, jak i zdolności do przetrwania. W ten sposób narodziła się sztuczna selekcja, dzięki której możliwe stało się genetyczne doskonalenie roślin.

Wracając do burzliwej debaty związanej z genetyczną modyfikacją żywności. Wiele kontrowersji wzbudza wprowadzanie do gatunków uprawnych genów pochodzących z innych organizmów. Przykładem może być odmiana kukurydzy zawierająca gen Bt pochodzący z bakterii Bacillus thuringiensis. Koduje on śmiertelną dla owadów toksynę, która jest zarazem zupełnie nieszkodliwa dla ludzi. Uprawa roślin zmodyfikowanych w ten sposób pozwala na zrezygnowanie z konieczności stosowania pestycydów, które są zabójcze nie tylko dla szkodników, ale i dla innych, często pożytecznych owadów.

Zmodyfikowane rośliny są chronione przed żerującymi na nich szkodnikami, a ich uprawa jest bardziej ekologiczna i bezpieczna.

Nie każdy z nas wie, że wiele obecnie uprawianych gatunków powstało  w wyniku krzyżówek międzygatunkowych. Co prawda skrzyżowanie rośliny z owadem nie jest możliwe, ale dobrze znana nam wszystkim pszenica  również nie została uzyskana w wyniku krzyżówek jedynie różnych jej odmian. Obecnie uprawiane odmiany tego zboża powstały w wyniku skrzyżowania pszenicy z różnymi innymi trawami.

Klasyczna hodowla roślin sprawia, że oprócz pożądanych cech, przekazujemy również tło genetyczne, mogące spowodować szereg innych zmian w obrębie każdego z genów. Skutki tych procesów są trudne do przewidzenia. Biotechnologia otwiera przed nami wiele możliwości. Dzięki niej nie musimy poświęcać wielu lat na żmudną hodowlę, której efekty końcowe mogą być nie do końca zgodne z naszymi oczekiwaniami. Dzięki zastosowaniu metod inżynierii genetycznej zwiększamy dokładność i „czystość” procesu wprowadzania nowego materiału genetycznego do rośliny. Skracamy także czas całego procesu. Biotechnologia jest niczym innym jak nowym etapem długiej historii genetycznej modyfikacji roślin.

Katarzyna Kamel

Piśmiennictwo:

J. D. Watson, DNA tajemnicą życia, Wydawnictwo WAB, 2005.

image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 0

Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu, napisz coś!
  1. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry