Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 24 sierpnia 2011

Liczba komentarzy: 1
Z mlekiem i cukrem czy bez?

Kofeina jest najczęściej spożywanym na świecie alkaloidem, a także jednym z najszerzej badanych związków, jaki dała nam natura. Badacze odkładają na bok radykalne oskarżenia pod adresem „małej czarnej” jako jednej z głównych przyczyn chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów, stopniowo kierując się w stronę niezmierzonych korzyści jakie oferuje kofeina. Czy wobec tego ma znaczenie to, w jakiej formie oraz z jakimi dodatkami ją spożywamy?

Niejednoznaczność wielu badań doświadczalnych, klinicznych i epidemiologicznych próbujących wykazać wpływ kofeiny na nasze zdrowie, związana jest z osobniczymi różnicami w jej metabolizmie, uzależnionymi między innymi od polimorfizmu enzymu CYP1A2. Coraz częściej natomiast zwraca się uwagę na ochronne działanie kofeiny w stosunku do niektórych nowotworów, głównie raka jelita grubego. Dowiedziono w szczególności, że kofeina i inne metyloksantyny niwelują mutagenne działanie heterocyklicznych amin aromatycznych zawartych z mięsie. Opublikowany wcześniej artykuł opisuje także rolę kawy w ochronie przed chorobą Alzheimera, co potwierdzają kolejne doniesienia o wpływie kofeiny na zwiększoną produkcję płynu mózgowo-rdzeniowego i większy przepływ mózgowy krwi. Kawa to jednak nie tylko kofeina, w jej skład wchodzą także: węglowodany (30–40%), tłuszcze (10–17%), związki białkowe i wolne aminokwasy (8%) oraz związki polifenolowe (8%), to jest kwasy: chlorogenowy, chinolowy i kawowy, wykazujące właściwości antyoksydacyjne. Proporcje te ulegają jednak zmianie, gdy pijemy kawę z mlekiem lub cukrem, dlatego naukowcy postanowili przyjrzeć się bliżej tym dwóm popularnym dodatkom.

Naukowcy z Nestlé Research Center w Szwajcarii badali biodostępność kwasu chlorogenowego w osoczu po spożyciu kawy rozpuszczalnej z dodatkiem pełnego mleka lub cukru i beznabiałowego zabielacza. Wykazali oni, że dodatek mleka nie wpływa na ogólną dostępność polifenoli w osoczu, zaś obecność cukru i zabielacza obniżała ich maksymalne stężenie i wydłużała czas jego osiągnięcia. Z kolei badacze z Walter Murray Collegiate Institute w Kanadzie analizowali wpływ dodatkowej śmietanki i cukru na ilość obecnego w kawie szkodliwego związku cytotoksycznego — metyloglioksalu (aldehydu pirowinowego). W badaniu in vitro dodatek śmietanki do kawy palonej znacząco obniżył poziom metyloglioksalu, a dodatek cukru nie przyczynił się do zmian zawartości tego związku. Ze względu na właściwości antybakteryjne kofeiny, obserwowano także wpływ dodatku mleka i cukru na ryzyko rozwoju próchnicy. Analiza historii tysiąca pacjentów Instytutu Nauk Dentystycznych w Indiach wykazała, że kawa chroni przed próchnicą jedynie wtedy, gdy spożywana jest bez żadnych dodatków.

Znaczenie codziennego picia kawy dla ryzyka rozwoju chorób nowotworowych wciąż pozostaje niejasne ze względu na zbyt małą ilość danych. Do tej pory analizę wpływu mleka i cukru dodawanych do kawy i herbaty zasugerowano między innymi w ocenie ryzyka rozwoju raka trzonu macicy.

Monika Kossakowska

Literatura:

Bandera Elisa V. et. al., Coffee and tea consumption and endometrial cancer risk in a population-based study in New Jersey, „Cancer Causes and Control”, Vol. 21 (2010), s. 1467-1473.
Dworzański Wojciech et. al., Kawa i kofeina — wrogowie
czy sprzymierzeńcy kardiologa?
, „Kardiolog Polski”, t. 69, nr 2 (2011), s. 173-176
.
Namboodiripad Anila PC, Kori Sumathi, Can coffee prevent caries?, „Journal of Conservative Dentistry”, Vol. 12 (2009), s. 17-21.
Renouf Mathieu et. al., Nondairy creamer, but not milk, delays the appearance of coffee phenolic acid equivalents in human plasma, „The Journal of Nutrition” (2010).
Wang J., Chang T. Methylglyoxal content in drinking coffee as a cytotoxic factor, „Journal of Food Science”, Vol. 75 (2010).
Wostyn Peter et. al., Increased Cerebrospinal Fluid Production as a Possible Mechanism Underlying Caffeine’s Protective Effect against Alzheimer’s Disease, „International Journal of Alzheimer’s Disease” (2011).
Woziwodzka Anna, Gwizdek-Wiśniewska Anna, Piosik Jacek, Caffeine, pentoxifylline and theophylline form stacking complexes with IQ-type heterocyclic aromatic amines, „Bioorganic Chemistry”, Vol. 39 (2011), s. 10-17.

Dodawanie mleka i cukru może zmieniać właściwości kawy, która podówczas inaczej wpływa na nasze zdrowie
image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 1

  1. 1

    najlepiej pić kawę parę razy dziennie – na kilka różnych sposobów:)

    6 lat temu profil
  2. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry