Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 24 stycznia 2011

Liczba komentarzy: 0
Była sobie otyłość. Część 8: Psychologia otyłości

Autor wpisu

Ponieważ podział osób cierpiących na zaburzenia łaknienia wydał nam się wyjątkowo ciekawy, postanowiliśmy podzielić się z Wami naszą wiedzą. Chociaż zjawisko obżarstwa nie jest pozytywne, to jednak poniższy podział może wywołać uśmiech na twarzy:)

U ludzi pojawia się szczególna możliwość zaburzeń w równowadze energetycznej, wynikająca z wielu psychicznych czy socjologicznych uwarunkowań, które zmieniają  napęd żywieniowy. I tak chorych dzielimy na:

-nocnych szperaczy, którzy w ciągu dnia spożywają nieregularnie, często pomijając śniadanie, natomiast w nocy budzą się i poszukują jedzenia. Należą tu m.in. palacze i osoby nadużywające kawy oraz narażone na stres. Ta kategoria obejmuje 10% ludzi otyłych;

-zjadaczy emocjonalnie uzależnionych od jedzenia, którzy używają jedzenia w celu zlikwidowania negatywnych odczuć. Osoby te jedzą często i bardzo dużo, aż do nudności .Najczęściej są to dzieci;

-wypijaczy płynów, którym większość energii dostarczają płyny, natomiast ich dieta jest ubogobiałkowa i z niedoborem witamin. Najczęściej należą tu ludzie nadużywający alkoholu;

-zjadaczy paraksyzmalnych, u których między prawidłowym odżywianiem pojawiają się nawracające napady żarłoczności. Obejmuje 5% otyłych, z czego 75% to kobiety;

-tradycyjnych zjadaczy nadmiernych ilości pokarmów, którzy nawyki żywieniowe wynoszą z domu, gdzie spożywa się zwykle obfite posiłki i wiele przekąsek. Stanowią 15% otyłych;

-okolicznościowych żarłoków, którzy spożywają nadmierne ilości pokarmu, gdy jest do nich dostęp. Widok i zapach pokarmów wywołuje hiperfagię. Do tej grupy należą m.in. urzędnicy, osoby prowadzące aktywne życie towarzyskie, zawodowe;

-przekarmianych rekonwalescentów, którzy po przebyciu np. operacji lub innej chorobie jedzą nadmiernie, bo wierzą w uzdrawiającą moc pokarmu (60% otyłych). Stosują jedzenie do pozbycia się depresji, frustracji. U 1/3 rekonwalescentów przekarmianie pozostaje na zawsze;

-upartych badaczy, do których należą przeważnie kobiety po 40. roku życia, znające zasady różnych diet, ale nie stosujące się do nich. Pragną natychmiastowych wyników.

Gdyby tak zawsze można było jeść o stałej porze, zdrowo i w odpowiedniej ilości…

 

W następnej części….: otyłe ciekawostki.

image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 0

Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu, napisz coś!
  1. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry