Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 22 września 2011

Liczba komentarzy: 0
Antybakteryjne małe co nieco

Potencjał leczniczy miodu opiera się między innymi na jego działaniu bakteriobójczym. Nowoczesna medycyna borykająca się z problemem wielolekoopornych bakterii ponownie sięgnęła po tradycyjny sposób leczenia ran i infekcji skóry, a szereg badań in vitro pomaga bliżej przyjrzeć się poszczególnym składnikom tej wyrafinowanej słodyczy.

Fani herbaty z miodem w chłodne jesienne wieczory mogą poczuć się lekko zawiedzeni faktem, iż miód leczniczy (ang. medical-grade honey) istotnie różni się od miodu spożywczego. Ten pochodzący ze zwykłej pasieki posiada między innymi mniej substancji bakteriobójczych oraz własną florę, podczas gdy miód leczniczy jest sterylny. Najczęściej stosowane rodzaje to miód manuka, powstający z pyłku drzewa manuka porastającego rejony Australii i Nowej Zelandii, oraz miód Revamil (ang. Revamil Source, RS) produkowany przez Bfactory. Mimo, że miód stosowano w celach leczniczych od tysiącleci oraz, że wszystkie miody lecznicze cechują się takimi właściwościami jak zawartość polifenoli, bardzo wysoka osmolarność i niskie pH, wciąż nieznane były poszczególne mechanizmy odpowiadające za niszczenie bakterii, a różnice w skuteczności bakteriobójczej poszczególnych miodów również pozostawały niewyjaśnione.

W ubiegłym roku grupa naukowców z Amsterdamu podjęła próbę scharakteryzowania czynników bakteriobójczych miodu RS. Stosując metodę neutralizacji indywidualnych czynników, obserwowano efekt bakteriobójczy względem szczepów: Bacillus subtilis, MRSA, Escherichia coli ESBL, ciprofloksacynoopornych Pseudomonas aeruginosa i wankomycynoopornych Enterococcus faecium. Zaobserwowano skuteczność 10-20 % roztworu miodu wobec wszystkich badanych szczepów. Testy enzymatycznej neutralizacji obecnego w miodzie nadtlenku wodoru i bakteriobójczego metyloglioksalu (MGO) wykazały, iż inaktywacja pojedynczego związku nie wpływa na efekt bakteriobójczy, natomiast jednoczesna inaktywacja obu związków osłabiła działanie 10 % miodu. Przy wyższych stężeniach inaktywacja obu związków nie wpływała na efekt bakteriobójczy, sugerując istnienie innych, uzupełniających mechanizmów zaangażowanych w proces zabijania bakterii. Dodatkowy czynnik bakteriobójczy, scharakteryzowany jako kationowe białko o masie >5 kDa, zidentyfikowano jako pszczelą defensynę-1. Neutralizacja H2O2 i MGO połączona z neutralizacją defensyny znacząco obniżyła skuteczność 20 % miodu, nie wywierając jednak wpływu na wyższe stężenia. Wyeliminowanie kolejnego czynnika, jakim jest niskie pH, połączone z neutralizacją pozostałych związków, pozwoliło na osłabienie efektu bakteriobójczego wyższych stężeń miodu do poziomu kontroli (roztworu cukrów).

Przeprowadzone obserwacje pokazują różnorodność składu miodu oraz szereg nakładających się mechanizmów zapewniających ochronę przeciwbakteryjną. Wskazują także na istotne różnice w działaniu różnych rodzajów miodu. Pszczela defensyna-1 i H2O2 określone zostały jako główne czynniki bakteriobójcze miodu RS, podczas gdy miód manuka nie zawiera ich wcale. W przypadku tego drugiego wykazano z kolei 44-krotnie wyższe stężenie MGO w stosunku do miodu RS oraz zasugerowano obecność dodatkowych, nieznanych czynników antybakteryjnych. Odkrycie roli pszczelej defensyny-1 zapoczątkowało także analizę skuteczności miodu połączonego z innymi antybakteryjnymi peptydami, w tym obiecujące badania in vitro działania miodu RS z dodatkiem syntetycznego bakteriobójczego peptydu 2 (BP2).

Literatura:

Kwakman Paulus H. S. et al., How honey kills bacteria, „The FASEB Journal 2010”, Vol. 24 (2010).

Kwakman Paulus H. S. et al., Two Major Medicinal Honeys Have Different Mechanisms of Bactericidal Activity, „PLoS One”, Vol. 6 (2011).

Monika Kossakowska

Skuteczność miodu leczniczego w leczeniu ran jest spowodowana jego działaniem bakteriobójczym

image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 0

Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu, napisz coś!
  1. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry