Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 28 września 2012

Liczba komentarzy: 3
Czy żywność modyfikowana genetycznie rzeczywiście powoduje raka?

Kilka dni temu prasa podała sensacyjną wiadomość, jakoby żywność modyfikowana genetycznie powodowała raka. Czy autorzy pracy mogli manipulować wynikami?

Zobacz: Szczury karmione żywnością GMO częściej chorują na raka.

Zespół francuskich badaczy donosił w czasopiśmie „Food and Chemical Toxicology”  http://research.sustainablefoodtrust.org/wp-content/uploads/2012/09/Final-Paper.pdf 0 wywołanych u szczurów karmionych żywnością GMO „guzów nowotworowych wielkości piłki tenisowej”.

Wyniki te były zaskakujące dla opinii publicznej. Obecnie głos zabierają eksperci, którzy dopatrują się w publikacji kontekstu politycznego. Zarzucają oni badaczom nieprawidłowości przy planowaniu eksperymentów, manipulację danymi, zbyt małe próby badanych szczurów, zbyt małe próby kontrolne (zaledwie 10 samców i 10 samic!), nieprawidłową interpretację przytaczanych wyników (!) oraz przytaczają informację, ze jeden ze współautorów pracy jest osoba niewiarygodną w świecie naukowym, działającą aktywnie na rzecz lobby homeopatycznego.

Co więcej – autorzy publikacji opublikowali wcześniej książkę o rzekomych zagrożeniach GMO, działają również w  CRIIGEN,  – organizacji dedykowanej lobbingowi przeciwko GMO.

Nasz portal z uwaga będzie przyglądał się dalszemu rozwojowi wypadków w tej sprawie.

Zobacz polemikę na łamach magazynu „Forbes”:

http://www.forbes.com/sites/stevensalzberg/2012/09/24/does-genetically-modified-corn-cause-cancer-a-flawed-study/

Szczury żywione GMO, zdjęcie z cytowanej pracy francuskich naukowców.

 

 

image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 3

  1. 1

    Zawsze łatwiej negować prawdę. Szkoda, że nawet wasz serwis wpisuje się w ten schemat. Musi być coś na rzeczy z nowotworami, ale to złe podejście, bo nie napędza pieniędzy koncernom GMO oraz branżom farmaceutycznym dla których lepiej, żeby nie znaleźć lekarstwa dla m.in. nowotworów. Jestem po biotechnologii i już nie wierzę w uczciwość motywów koncernów typu Monsanto. Trzeba otwierać ludziom oczy i dawać możliwość spożywania naturalnej żywności. Po wprowadzeniu GMO na skalę podobną do USA o jakimkolwiek wyborze nie będzie mowy. Bo przy GMO inna żywność się zwyczajnie nie opłaca, nie mówiąc o tym, że naturalna bioróżnorodność zostanie na zawsze zniszczona. Ja też kiedyś wierzyłam, że takie działania biotechnologiczne są potrzebne, ale otworzyłam wreszcie oczy. I tego innym też życzę, jeśli chcą by nowotwory nie stały się nową chorobą cywilizacyjną (choć pewnie już są).

    4 lata temu
  2. 2

    Trzeba przyznać, że autorzy tej pracy nieco minęli się ze statystyką w swoich rozważaniach. Dodatkowo wszystko ociera się o politykę i duży biznes, z CRIIGENem i Monsanto na czele. Warto jednak cały artykuł przeczytać, by raz na zawsze wbić sobie do głowy jak badań NIE prowadzić 😉

    4 lata temu profil
  3. 3

    Ciekawy komentarz do tej sprawy można przeczytać pod adresem: http://nicprostszego.wordpress.com/2012/09/27/o-szkodliwym-gm-szczurach-i-raku/

    4 lata temu profil
  4. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry