Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 28 sierpnia 2011

Liczba komentarzy: 0
Prozdrowotna moc polifenoli

Badania wykazują, że dieta bogata w polifenole przyczynia się do obniżenia zapadalności na różne choroby. Ze względu na swoje lecznicze działanie, powszechne występowanie i łatwy dostęp związki polifenolowe budzą coraz większe zainteresowanie wśród naukowców.

Związki polifenolowe stanowią dużą grupę substancji naturalnie występujących w roślinach. Pełnią różnorodne funkcje: chronią je przed działaniem patogenów i szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, stanowią substraty w reakcjach biosyntez, przyciągają owady zapylające, posiadają zdolność działania jako hormony roślinne i regulatory wzrostu. Odpowiadają, między innymi, za granatowe zabarwienie owoców jagodowych oraz pomarańczowe i żółte zabarwienie owoców cytrusowych. Występują we wszystkich częściach roślin: kwiatach, owocach, nasionach, liściach, korzeniach, korze i częściach zdrewniałych, ale nie są syntetyzowane w organizmach zwierząt i ludzi. Dlatego ważnym elementem zróżnicowanej diety są warzywa i owoce w odpowiednich ilościach.

Związki polifenolowe różnią się między sobą budową chemiczną, wielkością a także rodzajem i ilością grup funkcyjnych. Zbudowane są z grup fenolowych, czyli grup wodorotlenowych połączonych z atomami węgla pierścieni aromatycznych. Do tej pory udało się zidentyfikować ponad 8000 związków chemicznych o charakterze polifenolowym. Pod względem struktury podstawowego szkieletu węglowego związki polifenolowe dzielimy na: kwasy fenolowe (pochodne kwasu hydroksybenzoesowego i hydrokycynamonowego), flawonoidy (flawonole, flawanole, flawanony, flawony, antocyjanidy, izoflawnoidy), stilbeny oraz taniny.

Badania wykazują, że polifenole posiadają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe a także przeciwzakrzepowe. Coraz więcej eksperymentów prowadzonych jest pod względem wykorzystania mocy polifenoli w zapobieganiu i terapii chorób układu krążenia, układu oddechowego i nerwowego a także cukrzycy, niektórych schorzeń narządu wzroku, otyłości i chorób nowotworowych. Przykładowo, pożądane działanie w leczeniu cukrzycy wykazuje epikatechina, występująca w zielonej herbacie. Na skutek jej działania dochodzi do przekształcenia proinsuliny w insulinę oraz stymulacji syntezy i wydzielanie insuliny w komórkach β trzustki. Resweratrol i kwercetyna, polifenole występujące m.in.w winogronach i czerwonym winie, chronią układ krążenia, przeciwdziałają miażdżycy, poprawiają przepływ krwi i obniżają ciśnienie. Związki takie jak epigenina i galusan epigalokatechiny (EGCG) wykazują pozytywny wpływ na ośrodkowy i obwodowy układ nerwowy. Natomiast kurkumina, kwercetyna, resweratrol i EGCG działają także przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Hamują podziały komórek nowotworowych, kierują je na drogę apoptozy oraz wpływają na aktywność białek biorących udział w regulacji cyklu komórkowego. Zapobiegają także tworzeniu nowych naczyń krwionośnych w guzie nowotworowym (angiogeneza) oraz przeciwdziałają przerzutowaniu do innych tkanek (metastaza). Związki polifenolowe odgrywają również znaczącą rolę w opóźnianiu i łagodzeniu objawów menopauzy a także obniżają zachorowalność na osteoporozę kobiet w okresie postmenopauzalnym.

Dotychczasowe badania wykazują prozdrowotne działanie związków polifenolowych. Ze względu na ogólno pozytywny wpływ na organizm ludzki, substancje te dobrze rokują jako potencjalne leki przeciw wielu chorobom w przyszłości.

Anita Lewandowska

Literatura:

Grajek Włodzimierz, Rola przeciwutleniaczy w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, Tom 38 (2004), s. 3-11.

Jeszka Magdalena et. al., Związki fenolowe —charakterystyka i znaczenie w technologii żywności, „Nauka. Przyroda. Technologie”, Tom 4 (2010).

Majewska Monika, Czeczot Hanna, Flawonoidy w profilaktyce i terapii, „Terapia i Leki”, Tom 65 (2009), s. 369-377.

Miller Elżbieta et. al., Rola flawonoidów jako przeciwutleniaczy w organizmie człowieka, „Polski Merkuriusz Lekarski”, Tom XXIV (2008), s. 556-560.

Badania wykazują, że dieta bogata w polifenole przyczynia się do obniżenia zapadalności na różne choroby
image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 0

Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu, napisz coś!
  1. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry