Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 06 czerwca 2011

Liczba komentarzy: 1
„Super zły” cholesterol przyczyną zawałów serca

Odkryto nowy rodzaj cholesterolu, który można wykryć u osób z bardzo wysokim ryzykiem zawału serca — w tym u cukrzyków i osób starszych. „Super zły” cholesterol (zwany także „bardzo złym”) odznacza się niezwykle silnymi właściwościami adhezyjnymi i odkłada się w naczyniach krwionośnych znacznie szybciej niż do tej pory uznawany za najbardziej niebezpieczny „zły” rodzaj cholesterolu. Odkrycie może doprowadzić do wynalezienia nowych metod zapobiegania udarom mózgu i chorobom serca, zwłaszcza u chorych na cukrzycę typu drugiego oraz u ludzi w podeszłym wieku.

Cholesterol

Naukowcy z Uniwersytetu w Warwick znaleźli odpowiedź na pytanie o to dlaczego nowy rodzaj cholesterolu jest tak groźny dla zdrowia człowieka. Uowodnili oni, że „bardzo zły” cholesterol, zwany MGmin-low-density lipoprotein (MG-min LDL), który występuje częściej u osób cierpiących na cukrzycę typu drugiego i u ludzi starszych, jest znacznie bardziej „lepki” niż normalne LDL, czego efektem jest super adhezja „bardzo złego” cholesterolu do ścian tętnic. Adhezja ta może powodować chorobę niedokrwienną serca, udar mózgu czy zawał mięśnia sercowego.

Okazało się, że MGmin-LDL tworzy się poprzez dołączenie cukru do „zwykłego LDL” w procesie zwanym glikacją, co sprawia, że LDL z dołączonym cukrem staje się bardziej gęste i lepkie. Po dołączeniu cukru, MGmin-LDL eksponuje na zewnątrz reszty cukrowe, co powoduje, że cukier zaczepia o ściany tętnic, kotwicząc w nich złogi „bardzo złego” cholesterolu.

Odkrycie to tłumaczy również dlaczego metformina, lek szeroko stosowany u chorych z cukrzycą typu 2, prowadzi do obniżenia ryzyka wystąpienia zawału serca. Otóż metformina, poprzez obniżanie poziomu cukru we krwi, najprawdopodobniej zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca poprzez blokowanie przekształcania „zwykłego” LDL w bardziej „lepki” MGmin-LDL.

Oryginalną pracę badaczy z Uniwersytetu w Warwick można przeczytać w „Diabetes”.

image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 1

  1. 1

    Interesujące! Bardzo dziękuję za włożoną pracę w tą publikację.

    4 lata temu
  2. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry