Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 06 sierpnia 2011

Liczba komentarzy: 0
Całkiem nowy antyoksydant

Autor wpisu

Hiszpańscy naukowcy z Institute for Plant Molecular and Cell Biology (IBMCP) opatentowali ostatnio nieznany dotąd antyoksydant. Swoją aktywnością znacznie przewyższa on wszystkie stosowane do tej pory związki, a jego produkcja jest łatwa i stosunkowo tania.

Antyoksydanty, zwane inaczej przeciwutleniaczami, są to substancje mające zdolność neutralizowania wolnych rodników, których nagromadzenie się niszczy DNA i jest jedną z przyczyn starzenia się organizmu. Ich unieczynnienie stanowi skuteczną broń w walce z wieloma schorzeniami, takimi jak nowotwory, choroby układu krążenia i stawów, zaćma lub cukrzyca.

Najbogatszym źródłem antyoksydantów są rośliny. Jednak, aby uzupełnić ich poziom w naszym organizmie, najczęściej stosujemy odpowiednie suplementy diety lub kosmetyki przeznaczone do pielęgnacji skóry. Używane są one również jako konserwanty, czyli dodatki przedłużające trwałość produktów żywnościowych, ponieważ, dzięki swoim właściwościom, zapobiegają niekorzystnym zmianom, takim jak jełczenie tłuszczy i olejów. Znajdują one także zastosowanie w przemyśle petrochemicznym, jako środek konserwujący benzynę oraz w przemyśle polimerowym, między innymi przy wytwarzaniu włókien sztucznych, wyrobów gumowych i geotekstyliów.

Lista dostępnych przeciwutleniaczy została niedawno uzupełniona o całkowicie nowy związek. Dokonał tego zespół badaczy z IBMCP należącego do Politechniki w Walencji (UPV) oraz Hiszpańskiego National Research Council (CSIC).

Nowoodkryty składnik jest aż 14 razy silniejszy od resweratrolu, czyli popularnego antyoksydantu znajdującego się w czerwonym winie. Jest on również 4,5 razy skuteczniejszy niż witamina E i 10 razy silniejszy niż witamina C. Aż do tej pory pozostawał jednak kompletnie nieznany, a to dlatego, że występuje jedynie w pomidorach wystawionych na działanie stresu biotycznego.

Niekorzystne działanie czynników pochodzących z przyrody ożywionej, takie jak nadmierne zagęszczenie, pasożytnictwo lub choroby infekcyjne, wywołuje w roślinach mechanizmy obronne polegające na produkcji przeróżnych związków fenolowych. Jednym z nich jest właśnie nowoodkryty przeciwutleniacz.

Aby go wyprodukować nie trzeba jednak stresować żadnych roślin. Naukowcy opracowali już prostą i ekonomiczną metodę chemicznej syntezy, którą z powodzeniem można przeprowadzić w warunkach laboratoryjnych. Zapewniają także, że nowoodkryty związek jest już gotowy do wprowadzenia na rynek.

Hiszpańscy naukowcy opatentowali ostatnio nieznany dotąd antyoksydant

Literatura:

A Novel and Potent Antioxidant Found in Tomato Plants, Initial Results Suggest; ScienceDaily, 22 lipca 2011;

María Pilar López-Gresa, Cristina Torres, Laura Campos, Purificación Lisón, Ismael Rodrigo, José María Bellés, Vicente Conejero. Identification of defence metabolites in tomato plants infected by the bacterial pathogen Pseudomonas syringae. Environmental and Experimental Botany, 2011.

image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 0

Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu, napisz coś!
  1. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry