Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 21 stycznia 2014

Liczba komentarzy: 0
Czekolada na straży zdrowia?

Flawonoidy, znajdujące się m.in. w porzeczce, herbacie czy czekoladzie, zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Okazuje się, że niektóre składniki diety, które uważane są za niezdrowe, mogą zawierać substancje o korzystnym działaniu.

Nieliczne badania naukowe dowodzą związku podklas flawonoidów z metabolizmem glukozy. W związku z tym, naukowcy z University of East Anglia (UEA) oraz King’s College London podjęli próbę zdobycia silnych dowodów naukowych. Udowodnili oni, że wysoka zawartość flawonoidów w diecie koreluje z mniejszą insulinoopornością oraz moduluje metabolizm glukozy.

Badania przeprowadzono na grupie około 2 tysięcy kobiet spożywających w diecie flawonoidy. Oceniono u nich poziom glukozy na czczo, insuliny, hs-CRP, inhibitora aktywatora plazminogenu typu 1 oraz adiponektyny.

Rezultatem stosowania diety bogatej w związki flawonowe był znacząco niższy poziom wskaźników stanu zapalnego. Wysokie spożycie antocyjanów wiązało się z niższym poziomem hs-cRP oraz insuliny, natomiast wysoka zawartość flawonów w diecie z uzyskaniem właściwego poziomu aiponektyny. Obie subklasy flawonoidów wykazały związek z większą wrażliwością na insulinę.

Antocyjany prawdopodobnie chronią organizm przed przewlekłym stanem zapalnym, który jest związany z wieloma problemami współczesnego społeczeństwa: cukrzycą, otyłością, chorobami sercowonaczyniowymi oraz nowotworami. Uzyskane wyniki sugerują skupienie się na grupie flawonoidów zwanych flawonami oraz antocyjanami. Flawony można znaleźć w herbacie oraz warzywach (pietruszka, tymianek, seler), natomiast związki antocyjanowe w porzeczce, czerwonych winogronach, winie a także innych czerwonych i niebieskich warzywach i owocach.

Flawonoidy, znajdujące się m.in. w porzeczce czy czekoladzie, chronią przed cukrzycą
Źródło: Imagebase, autor David Niblack, licencja CC BY 3.0
Przedstawione badania to pierwsze badania kliniczne, których celem jest zgłębienie wiedzy o sposobie redukcji ryzyka cukrzycy przez te związki bioaktywne. Wymagane są dalsze badania, które pozwolą na ustalenie dawki  wybranych flawonoidów tak, aby uzyskać znaczny spadek ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.

**

Adiponektyna wpływa na szereg procesów metabolicznych, wykazując działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i zwiększające wrażliwość na insulinę.

Piśmiennictwo:

Jennings A., Welch AA., Spector T. et al. Intakes of Anthocyanins and Flavones Are Associated with Biomarkers of Insulin Resistance and Inflammation in Women.  J  Nutr, Online 20 Jan 2014.

image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 0

Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu, napisz coś!
  1. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry