Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 16 czerwca 2011

Liczba komentarzy: 1
E. coli i warzywna panika — czy to wina nadmiernego stosowania antybiotyków?

Escherichia coli jest niezwykłym i bardzo zróżnicowanym mikroorganizmem. W normalnych warunkach jest komensalem, który poprzez nabycie ruchomych elementów genetycznych staje się patogenem zdolnym do wywołania szerokiego spektrum chorób, od nieżytu jelit po infekcje układu moczowego, krwi, centralnego systemu nerwowego.

Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka ogłosił oficjalnie, że falę ostrych zatruć spowodowanych E. coli EHEC wywołały zanieczyszczone kiełki fasoli. Wiadomość na pewno pozwoli kontrolować źródła potencjalnych zakażeń i ograniczny występowanie nowych, jednak, jak uważa wielu badaczy zajmujących się tą tematyką, ważniejsze jest zrozumienie tego jak bakteria powstała i w jaki sposób dostała się do żywności.

Jak donosi serwis internetowy czasopisma „Nature”, naukowcy, podejmując próbę odpowiedzi na te pytania, zasugerowali, że pojawienie się patogennego szczepu E. coli to konsekwencja nadmiernego stosowania antybiotyków w rolnictwie, a swoją hipotezę oparli na następujących faktach:

Fakt pierwszy — zwierzęta były źródłem zanieczyszczenia kiełków

Wprawdzie kiełki mogłyby być zanieczyszczone bakteriami żyjącymi w glebie lub wodzie, niemniej jednak bardziej prawdopodobnym źródłem są zwierzęta. Patogenne szczepy E. coli są przenoszone na ludzi głownie ze zwierząt przeżuwających takich jak krowy czy owce, poprzez zanieczyszczone odchodami lub spożywanie surowych produktów mięsnych i mleka.

Fakt drugi — E. coli wytwarza toksynę Shiga

Bakteria która wywołała „warzywną panikę” w Europie jest opisywana jako E.coli szczep O:104:H4, oporny na wiele klas antybiotyków oraz produkujący toksynę Shiga odpowiedzialną za wystąpienie zespołu hemolityczno-mocznicowego (ang. Haemolytic Uremic Syndrom, HUS) u zakażonych pacjentów. Geny kodujące toksynę Shiga nie są jednak genami bakteryjnymi, lecz genami bakteriofagów, które ulegają ekspresji w komórce bakteryjnej. Zainfekowana przez faga kodującego toksynę Shiga E. coli, staje się w efekcie groźnym patogenem dla ludzi.

Fakt trzeci — stosowanie antybiotyków uwalnia bakteriofagi do środowiska

Kiedy bakteria poddana jest działaniu antybiotyków, w jej komórce dochodzi do uruchomienia mechanizmów obronnych, które indukują także aktywację bakteriofaga.
W przypadku niewykształcenia mechanizmów oporności na antybiotyki, komórka baktryjna ginie, a znajdujące się w jej wnętrzu bakteriofagi uwalniane są do środowiska.

Wyciągnąwszy wnioski z przedstawionych wyżej faktów, badacze uznali, że stosowanie antybiotyków w rolnictwie jako dodatku do paszy przyczyniło się do uwolnienia bakteriofagów kodujących toksynę Shiga z bakterii wrażliwych na działanie antybiotyków. Uwolnione do jelita bakteriofagi infekowały oporne na antybiotyki E.coli. W ten sposób powstały szczep E. coli O104:H4, produkujący toksynę Shiga, dostał się wraz z odchodami zwierzęcymi do gleby lub wody, które nastepnie zanieczyściły kiełki.

Oczywiście jest to tylko hipoteza, która wymaga poparcia szczegółowymi badaniami, niemniej jednak należy zwrócić uwage na to, że przy tej okazji po raz kolejny podniesiono problem negatywnych efektów nadmiernego stosowania antybiotyków.

Marcin Wawrzyniak

Kiełki fasoli uznano za prawdopodobne źródło zakażeń E. coli
image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 1

  1. 1

    Hipoteza „bakteriofagowa” jest bardzo ciekawa i przyznam, że spotkałam się z nią po raz pierwszy. Od jakiegoś czasu z premedytacją omijam rewelacje w „zwykłych” mediach, bo więcej tam dziennikarskiej sensacji, niż rzetelnych informacji. Dobrze, że na Dolinie można przeczytać newsy, które wnoszą coś nowego 🙂

    6 lat temu profil
  2. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry