Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 19 lutego 2011

Liczba komentarzy: 0
Jagody chronią przed chorobą Parkinsona?

Flawonoidy przyjmowane w diecie obniżają ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona u mężczyzn. Antocyjany obniżają ryzyko zachorowania na tę chorobę u obu płci.

Kilka dni temu  przedstawiono wstepne wyniki prowadzonych od wielu lat badań nad wpływem spożycia flawonoidów, na ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u ludzi.

Jak powszechnie wiadomo flawonoidy to grupa substancji występujących w roślinach, pełniących rolę barwników i antyoksydantów. Szczególnie bogate są w nie cytrusy, herbata, winogrona i owoce jagodowe.

Badanie prowadzano na grupie 49 281 mężczyzn oraz 80 336 kobiet. Przeprowadzono u nich ankietę, mającą określić średnią zawartość flawonoidów w diecie każdej z osób. Ponadto określano spożycie pięciu produktów, szczególnie bogatych we flawonoidy: herbaty, jabłek, owoców jagodowych, czerwonego wina oraz soku pomarańczowego. Następnie losy badanych osób śledzone były przez 20-22 lat, celem zaobserwowania zachorowalności na chorobę Parkinsona. W tym czasie 805 badanych zapadło na to schorzenie.

Po przeprowadzeniu analiz statystycznych okazało się, że mężczyźni z grupy spożywającej najwięcej flawonoidów (20% badanych) byli ok.40% mniej podatni na chorobę Parkinsona, od mężczyzn, którzy spożywali ich najmniej (również 20% badanych). U kobiet nie zaobserwowano takiej korelacji.

Czarne jagody chronią przed chorobą Parkinsona
Kiedy jednak naukowcy przyjrzeli się poszczególnym grupom tych związków okazało się ,że biorąc pod uwagę jedną z nich – antocyjany – obserwujemy zależność zmniejszenia ryzyka zachorowalności u obu płci. Na podstawie tych wyników naukowcy sugerują, że antocyjany posiadają silne właściwości neuroprotekcyjne i mogą stać się naturalnym sposobem na zapobieganie chorobie Parkinsona.

Więcej czytaj: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110213162726.htm

image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 0

Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu, napisz coś!
  1. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry