Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 12 marca 2013

Liczba komentarzy: 0
Lubisz kiełbasę? Krócej pożyjesz

Opublikowano wyniki olbrzymiego badania epidemiologicznego, obejmującego prawie pół miliona kobiet i mężczyzn. W badaniu wykazano zależność pomiędzy konsumpcją przetworzonego mięsa a zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci związanej z chorobami serca oraz nowotworami złośliwymi. Badacze podkreślają, że umiarkowane spożycie czerwonego, nieprzetworzonego mięsa jest korzystne dla zdrowia.

Publikacja źródłowa: Sabine Rohrmann, Kim Overvad, H Bas Bueno-de-Mesquita, Marianne U Jakobsen, Rikke Egeberg, Anne Tjonneland, Laura Nailler, Marie-Christine Boutron-Ruault, Francoise Clavel-Chapelon, Vittorio Krogh, Domenico Palli, Salvatore Panico, Rosario Tumino, Fulvio Ricceri, Manuela M Bergmann, Heiner Boeing, Kuanrong Li, Rudolf Kaaks, Kay-Tee Khaw, Nicholas J Wareham, Francesca L Crowe, Timothy J Key, Androniki Naska, Antonia Trichopoulou, Dimitirios Trichopoulos, Max Leenders, Petra HM Peeters, Dagrun Engeset, Christine Luise Parr, Guri Skeie, Paula Jakszyn, Maria-Jose Sanchez, Jose M Huerta, M Luisa Redondo, Aurelio Barricarte, Pilar Amiano, Isabel Drake, Emily Sonestedt, Goran Hallmans, Ingegerd Johansson, Veronika Fedirko, Isabelle Romieux, Pietro Ferrari, Teresa Norat, Anne C Vergnau, Elio Riboli, Jakob Linseisen. Meat consumption and mortality – 741-7015/11/63results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. BMC Medicine, 2013; 11 (1): 63

Lubisz kiełbasę - krócej pożyjesz.

image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 0

Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu, napisz coś!
  1. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry