Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 28 stycznia 2013

Liczba komentarzy: 0
Pies dał sie udomowić bo… potrafił trawić węglowodany

W ubiegłym tygodniu w Nature opublikowano wyniki analiz porównawczych genomów psa i wilka. Dzięki nim naukowcy zyskują pewność, że pies nie został celowo udomowiony przez człowieka, a raczej udomowił się sam!

Psie umiłowanie produktów mącznych
mogło pojawić się znacznie wcześniej, niż psie umiłowanie człowieka
W świecie naukowym do niedawna więcej było zwolenników teorii, że to człowiek udomowił wilka, wykradając młode z wilczych gniazd i prowadząc selekcję osobników towarzyskich i nieagresywnych. Druga, mniej popularna teoria głosiła, że psy wyewoluowały z wilków, którym spodobało się żerowanie na ludzkich śmietnikach i że niejako „przywykły” do obecności ludzi zanim tamci wpadli na pomysł przygarnięcia ich pod swój dach. Dzięki danym genomowym świat naukowy coraz bardziej skłania się ku tej drugiej, mniej eleganckiej opcji.

Zmiana stanowiska w tej sprawie jest efektem porównania genomów wilka i 14 ras psów – okazuje się że wszystkie rasy psów posiadają aparat enzymatyczny, pozwalający im trawić skrobię, którego nie posiada Canis lupus. Poza tym obserwowano, co oczywiste, zmiany w genach mających wpływ na rozwój mózgu- prawdopodobnie odpowiadają za ewolucję przywiązania psa do człowieka.

W historii ewolucyjnej psich przodków jest wiele luk: nie wiadomo, kiedy i gdzie po raz pierwszy naprawdę „udomowiono” psa, nie wiadomo także czy był to jednorazowy proces, czy też wielokrotnie doszło do niego niezależnie w różnych miejscach globu. Raczej bardziej możliwa jest ta druga sytuacja, bo pies nagle zaczyna „pojawiać się” w towarzystwie człowieka ok. 11 tys. lat temu w rożnych rejonach świata, w  tym samym okresie, kiedy następuje rozwój rolnictwa.

Nabycie przez psy umiejętności żerowania na produktach mącznych jako jedno z kluczowych psich przystosowań wskazuje,  że zwierzęta te żywiły się resztkami produktów zbożowych i to zanim zostały podane przez człowieka selekcji pod kątem wyglądu ( a więc przed wyodrębnieniem się poszczególnych ras). Nie jest ot oczywiście teoria nie budząca kontrowersji- już zapowiedziano badania genomu kopalnych psich szczątków, by rozstrzygnąć czy posiadają one te same zmiany w genomie co psy współczesne. Możliwe jest że obie adaptacje- tolerancja skrobi i udomowienie następowały równolegle w następstwie współżycia psa i człowieka.

Jedno jest pewne: żywienie psów surowym mięsem i wykluczenie z diety produktów mącznych wcale nie jest dobrym pomysłem, nasi psi przyjaciele są naturalnie, genetycznie przystosowani do diety wzbogaconej o produkty mączne i nie powinniśmy im ich odmawiać!

Marzena Wojtaszewska

 

Źródło:  NATURE

image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 0

Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu, napisz coś!
  1. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry