Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 11 kwietnia 2011

Liczba komentarzy: 2
Tylko jedno piwo dziennie

Od dawna wiadomo, że alkohol zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów. Teraz odkryto, że dzienna, bezpieczna dawka alkoholu nie może przekroczyć tej, którą wypijamy w jednym piwie lub w dwóch lampkach wina. Według naukowców, wielu przypadków raka dałoby się uniknąć, gdyby ograniczyć dobową konsumpcję alkoholu do 24 gramów czystego etanolu u mężczyzn i 12 gramów u kobiet.

Jak podaje najnowszy numer BMJ („British Medical Journal”), prawie 10% wszystkich przypadków nowotworów u mężczyzn i około 3% u kobiet może mieć związek z nadmiernym spożywaniem alkoholu. Złe wieści dla wielbicieli napojów wyskokowych dotyczą też „bezpiecznej” dobowej dawki etanolu, która jest znacznie niższa, niż wcześniej przypuszczano.

Nowy limit dobowy etanolu wynosi 24 gramy

Autorzy publikacji rekomendują restrykcyjne podejście do ilości spożywanego alkoholu — w przypadku mężczyzn „bezpieczna” dobowa dawka alkoholu to 24 gramy czystego etanolu, co jest ekwiwalentem jednego półlitrowego piwa. Kobiety, bez obaw o swoje zdrowie, mogą wypić co najwyżej dwa razy mniej niż mężczyźni, na przykład jeden kieliszek (125 ml) czerwonego wina.

Według danych Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), częste przekraczanie zalecanych przez badaczy norm jest ściśle powiązane z rozwojem nowotworów złośliwych u osób często przekraczających owe normy. Są to najczęściej raki przełyku, jamy ustnej, krtani, wątroby, jelita, odbytnicy i sutka. Badacze podają, że w 2008 roku ponad 50% zachorowań na te rodzaje nowotworów u mężczyzn i ponad 80% u kobiet, związanych było z piciem ponadnormatywnych ilości etanolu.

Przyczyną kancerogennego działania etanolu oczywiście jest aldehyd octowy, który powstaje podczas metabolizowania etanolu. Aldehyd octowy działa mutagennie. Efekt działania tej substancji jest różny u poszczególnych osób; zależy od kombinacji polimorfizmów, zatem dla części populacji „bezpieczne” normy dobowego spożycia etanolu mogą być nieco odmienne.

Artykuł z BMJ można przeczytać tutaj.

Pierwszą autorką tej publikacji jest doktorantka Madlen Schutze, która koordynowała międzynarodowe badania dotyczące zależności występowania nowotworów złośliwych i picia alkoholu.

image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 2

  1. 1

    A zdrowiej pić raz a dobrze w tygodniu ?

    6 lat temu profil
  2. 2

    Jedno piwo dziennie wystarczy, by po latach wywołać marskość wątroby, więc dyskusja o potencjalnych nowotworach jest mniej istotna…
    Tak regularne picie niszczy organizm i nie należy go popierać.

    6 lat temu
  3. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry