Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 28 marca 2013

Liczba komentarzy: 0
W popularnych produktach żywnościowych odkryto toksyny uszkadzające DNA

Biolodzy pracujący nad mechanizmami nowotworzenia z Johns Hopkins Kimmel Cancer Center odkryli, że popularne produkty żywnościowe – takie jak kawa, herbata (czarna i zielona) oraz popularne substancje aromatyzujące uszkadzają DNA w komórkach.

Za pomocą testu wynalezionego przez laboratorium prof. Kern’a z wydziału patologii i onkologii Johns Hopkins Kimmel Cancer Center po raz pierwszy zmierzono stężenie białka p53 w hodowlach komórkowych, do których dodawano popularne produkty żywnościowe. Okazało się, że badacze obserwowali nawet 30-krotny wzrost stężenia białka p53 w przypadku zastosowania aromatów dymu wędzarniczego,  kawy, czy herbaty – obserwowane uszkodzenie DNA było porównywalne z mierzonym tym samym testem efektem dodawania do hodowli komórkowych jednego z chemioterapeutyków.

Wysoki poziom odpowiadających za wzrost stężenia p53 substancji: pirogalolu i kwasu galusowego, można znaleźć oprócz kawy czy herbaty w farbach do włosów, zabrązowionej skórce od chleba, przypalonych produktach, produktach wędzonych, dymie papierosowym, aromatyzowanych produktach wegetariańskich czy w kakao.

Badacze, którzy podkreślają konieczność dalszych badań nad opisanym zjawiskiem, proponują alternatywę do bardzo szkodliwego aromatu dymu wędzarniczego. Okazuje się bowiem, że bardzo podobny aromat posiada w pełni bezpieczna pod względem generacji uszkodzeń DNA i indukcji produkcji białka p53…. szkocka whisky.

Publikacja źródłowa: M. Zulfiquer Hossain, Samuel F. Gilbert, Kalpesh Patel, Soma Ghosh, Anil K. Bhunia, Scott E. Kern. Biological clues to potent DNA-damaging activities in food and flavoring. Food and Chemical Toxicology, 2013; 55: 557

Kawa też uszkadza DNA w komórkach

 

image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 0

Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu, napisz coś!
  1. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry