Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 24 czerwca 2011

Liczba komentarzy: 5
Zbawienna „mała czarna” — kawa chroni przed chorobą Alzheimera

Choroba Alzheimera jest degeneracyjną chorobą ośrodkowego układu nerwowego, polegającą na postępującym zaniku tkanki mózgowej. W najnowszym numerze czasopisma „Journal of Alzheimer’s Disease” naukowcy donoszą o związku picia kawy z ryzykiem rozwoju tej choroby. Już wcześniejsze badania wskazywały na to, że spożywanie niewielkich ilości kofeiny dziennie może chronić przed rozwojem choroby Alzheimera. Do tej pory sądzono, że ma to związek z tym, że kofeina obniża w mózgu produkcję beta-amyloidu — białka odpowiedzialnego za postęp choroby. Najnowsze badanie udowadnia jednak, że za ochronny wpływ odpowiedzialna jest nie tyle sama kofeina, co niezidentyfikowany związek który wchodzi z nią w reakcję.

W badaniu porównywano wpływ kawy kofeinowej i bezkofeinowej oraz roztworu czystej kofeiny na zmiany poziomu czynnika stymulującego tworzenie kolonii granulocytów (ang. Granulocyte colony stimulating factor, GCSF). Nie od dziś wiadomo, że poziom tego czynnika wzrostu jest znacząco obniżony u osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Uważa się również, że GCSF bierze udział w tworzeniu nowych połączeń pomiędzy komórkami nerwowymi. Wyniki badania wskazują, że spośród badanych roztworów, tylko kawa kofeinowa wpływała na podniesienie poziomu GCSF zarówno u normalnych myszy jak i myszy będących modelami choroby Alzheimera. Sugeruje to, że za obserwowany efekt jest odpowiedzialna nie sama kofeina, a jej interakcja z nieznanym związkiem znajdującym się w kawie. Jego szybka identyfikacja mogłaby potencjalnie doprowadzić do wzbogacania nim innych napojów, których picie dawałoby długoterminową ochronę przed rozwojem choroby.

Naukowcy sugerują, że aby osiągnąć optymalny poziom ochrony należy od trzydziestego roku życia pić 4-5 filiżanek kawy dziennie. Inne badania sugerują, że picie takiej ilości kawy zapewni nam także ochronę przed zawałem serca, chorobą Parkinsona, cukrzycą typu II, rakiem prostaty i sutka.

ALG

Najnowsze doniesienia informują o związku picia kawy z ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera
image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 5

  1. 1

    Mam nadzieję, że w rozpuszczalnej też się ów związek znajduje 😉

    6 lat temu profil
  2. 2

    Zawsze wiedziałam, że kawa jest świetna, ale dobrze jest mieć dowód na papierze!

    6 lat temu profil
  3. 3

    Nie byłabym jednak aż tak optymistyczna jeżeli chodzi o kawę. Wiadomo, że wpływa ona także niekorzystnie na szereg procesów takich choćby jak wzmożenie wydalania Mg2+, K+, Ca2+z moczem, co może wywoływać/nasilać zaburzenia rytmu serca. Ponadto kofeina obniża wrażliwość tkanek na insulinę, powodując nieprawidłową tolerancję glukozy i wiele innych. Należy tez pamiętać, że kawa oprócz kofeiny zawiera szereg innych związków. Jedne z nich działają korzystnie tj. np. antyoksydacyjne właściwości związków polifenolowych (kwas kawowy) inne przykładowo akryloamid są podejrzewane o działanie rakotwórcze. Także.. wszystko jest dla ludzi, ale trzeba umieć z tego właściwie korzystać. Z umiarem.

  4. 4

    Karolino, muszę Cię rozczarować. Autorzy pracy zaznaczają, że w badaniu używali kawy w ekspresu i nie wiedzą, czy kawa rozpuszczalna ma takie samo działanie.

    6 lat temu profil
  5. 5

    Wszystko w nadmiarze jest trucizną 😛

    6 lat temu profil
  6. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry