Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 15 czerwca 2011

Liczba komentarzy: 0
Pij na zdrowie

Piwo to trzeci, po wodzie i herbacie, najczęściej spożywany napój na świecie. Szacunek i popularność zyskał on nie tylko dzięki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi, lecz również dzięki właściwościom leczniczym. Piwo daje krzepę, gasi pragnienie i jest najlepszym sposobem na szybkie odzyskanie sił po ciężkim dniu pracy. Owe ludowe mądrości zostały niedawno oficjalnie potwierdzone przez naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Monachium.

Intensywny wysiłek fizyczny narusza równowagę układu odpornościowego i zwiększa przez to podatność organizmu na występowanie zakażeń. Zespół lekarzy pod przewodnictwem dr. Johannesa Scherra wykonał szereg badań z udziałem startujących w maratonie atletów, którzy po przebiegnięciu wyścigu narażeni są na intensywne reakcje zapalne oraz infekcje dróg oddechowych.

Testowanym napojem było bezalkoholowe, pszeniczne piwo Erdinger, wybrane ze względu na swoją dużą popularność wśród maratończyków oraz wysoką zawartość różnych polifenoli. Te organiczne substancje chemiczne występują naturalnie w roślinach jako barwniki, garbniki i związki aromatyczne. Są one znane ze swoich właściwości przeciwutleniających, warunkujących prozdrowotne i antyrakowe działanie.

Wysoką wiarygodność zapewniło przeprowadzenie randomizowanych badań z podwójnie ślepą próbą i wykorzystaniem placebo jako kontroli. Oznacza to, że uczestnicy badania zostali losowo przydzieleni do poszczególnych grup i nie byli świadomi do której z nich należą. Ci, którzy zostali wybrani do badanej próby, wypijali dziennie półtora litra piwa, a z kolei osoby wyselekcjonowane do ślepej próby spożywały równoważną ilość napoju niezawierającego polifenoli. Został on specjalnie przyrządzony w taki sposób, aby nie można go było odróżnić od oryginalnego trunku.

Uzyskane wyniki zaskoczyły nawet samych naukowców. Niezaprzeczalnie wykazano, że spożywanie bezalkoholowego pszenicznego piwa zmniejsza podatność na infekcje powstające w wyniku intensywnego wysiłku fizycznego. Raczący się nim biegacze byli trzy raz mniej wrażliwi na występowanie stanów zapalnych, niż sportowcy z grupy kontrolnej. Ponadto, analizy krwi atletów z grupy badanej wykazały o 20% niższą zawartość leukocytów i białych krwinek, stanowiących najważniejsze parametry zakażenia. Napój ten obniżał zatem o jedną trzecią ryzyko występowania przeziębienia, wzmacniał osłabiony system odpornościowy oraz łagodził objawy towarzyszące chorobie.

Powyższe dane zostały opublikowane na początku czerwca bieżącego roku i z pewnością ucieszyły wszystkich wielbiecieli złocistego trunku.

Anna Kurcek

Źródło: „Science Daily”.

Piwo wzmacnia system odpornościowy i łagodzi objawy towarzyszące przeziębieniu

image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 0

Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu, napisz coś!
  1. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry