Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 24 września 2010

Liczba komentarzy: 2
Testujemy – nalewka BIOWINAR Biochefy

W ramach naszych obowiązków służbowych testowaliśmy wczoraj wieczorem nalewkę, którą dostaliśmy na targach Eurobiotech 2010 od firmy Biochefa. Nalewka była chyba najmniej spodziewanym produktem na targach biotechnologicznych  – ale była tam wystawiana – więc nie mogliśmy się powstrzymać i postanowiliśmy ją przetestować.

Test przeprowadziło 6-ciu koneserów z naszej redakcji, oceniając własności organoleptyczne produktu w skali 1-10. Oto uśrednione wyniki:

zapach: 5,83/10

smak: 3,50/10

Jeden z testerów zwrócił uwagę na własności rozgrzewające nalewki.

—-

Nalewka Biowinar – nalewka (lecznicza) z rodzynek i propolisu z dodatkiem miodu i witaminy C – suplement diety. Producent: Biochefa. Skład: Rodzynki, etanol 38% obj. ;), miód, propolis, witamina C. Opakowanie – 150ml. Opis: http://www.biochefa.pl/suplementy-diety/flowinar.html

Przy okazji zadajemy Biochefie następujące pytania odnoszące się do produktu:

1. Na jakiej podstawie Biochefa podaje, że witamina C przyswaja się w przewodzie pokarmowym, gdy jest  dostarczana w 38% roztworze etanolu?


2. Informacja handlowa przekonuje o własnościach leczniczych białek zawartych w nalewce. Czy Biochefa nie zapomniała przypadkiem o denaturacji?

Na zdarowie!



image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 2

  1. 1

    Nie jestem pracownikiem Biochefy aczkolwiek chętnie skomentuję zadane pytania ponieważ podczas studiów często przebywałem w Katedrze Farmacji Stosowanej i Technologii Leków która współpracuje z Biochefą. Jeśli chodzi o pierwsze pytanie to odpowiedź jest dość prosta: alkohol jest idealnym rozpuszczalnikiem i większość substancji podanych z etanolem bardzo dobrze i bardzo szybko ulega wchłonięciu do krwi ponadto witamina C jest wchłaniana w górnych partiach jelita cienkiego dokładniej w dwunastnicy a jest to cześć jelita która charakteryzuję sie bardzo silnym ukrwieniem. Uważam więc iż informacja podana przez Biochefę jest jak najbardziej poprawna. Jeśli chodzi o drugie pytanie to należy pamiętać że alkohol etylowy denaturuje białka, ale jest to proces odwracalny w obecności wody, czyli jak należy mniemać ścinanie zachodzi dopiero przy przekroczeniu odpowiedniego stężenia tych substancji, ale nie jest to denaturacja nieodwracalna).
    Jakie to ma znaczenie dla organizmu? Ano zależy jaką funkcję dane białko pełni. Jak wiadomo enzymy są strukturami peptydowymi, zatem ich zniszczenie może pociągnąć za sobą tragiczne skutki (tak właśnie objawiają się m. in. toksyczne właściwości soli metali ciężkich, czy jednorazowe za duże spożycie alkoholu, w tej sytuacji myślę że nikt nie podjął próby wypicia 5 litrów nalewki naraz 🙂 Oczywiście spożycie białka nie zdenaturowanego i tak wiąże się z jego początkowym ścięciem w żołądku pod wpływem wydzielanego w nim kwasu solnego. Białko, czy ścięte, czy nie, ulega potem trawieniu pod wpływem enzymów żołądkowych (pepsyna, podpuszczka). następnie ulega zniszczeniu struktura pierwszorzędowa, czyli hydroliza do wolnych aminokwasów, di- i tripeptydów, które z kolei wchłaniane są w jelicie cienkim, i mogą być wykorzystane przez organizm do budowy własnych białek.

    7 lat temu profil
  2. 2

    czy wiadomo już coś na temat ceny specyfiku? może łatwiej samemu sobie coś takiego zrobić, tylko trzeba uważać na dawkowanie…;)

    7 lat temu profil
  3. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry