Rejestracja

Please leave these two fields as-is:
UWAGA: Prosimy o rozwiązanie prostego równania matematycznego!
zamknij

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Jeżeli nie pamiętasz swojego hasła, wyślemy Ci nowe - wystarczy skorzystać ze specjalnego formularza
Przypomnij mi hasło

Zarejestruj się
Napisano: 24 marca 2011

Liczba komentarzy: 0
„Podstawy biotechnologii” – nie taki twardy orzech do zgryzienia

Autor wpisu

O biotechnologii można pisać na wiele sposobów. Rynek jest pełen publikacji, które omawiają temat bardzo szczegółowo. Zwykle są one napisane nadmiernie skomplikowanie albo – przeciwnie – zbyt prosto. Aby zgłębić tajniki podstaw tej nauki trzeba było dotąd zaopatrzyć się w kilka czy nawet kilkanaście tytułów, co zazwyczaj i tak nie wystarczało. Wydana w tym roku książka „Podstawy biotechnologii” pod redakcją naukową Colina Ratledge’a i Bjørna Kristiansena w dużej mierze rozwiązuje ten problem.

Podstawy Biotechnologii - okładka

Jest to podręcznik akademicki, do którego stworzenia przyczyniło się wielu naukowców z czołowych jednostek badawczych całego świata. Całość podzielona jest na dwie części: typowo teoretyczną, przedstawiającą podstawy, które powinien przyswoić każdy, kto zaczyna przygodę z biotechnologią oraz część ukazującą praktyczne zastosowania tej nauki.

Pierwsza część jest napisana bardzo przystępnym językiem i porusza najważniejsze zagadnienia teoretycznej biotechnologii, między innymi problematykę społecznego odbioru nauki, biochemię metabolizmu, podstawowe zagadnienia termodynamiczne i kinetyczne oraz kwestie dotyczące genomu oraz inżynierii genetycznej. Niemal każdy rozdział został napisany przez innego autora, jednak tekst pozostaje spójny. Widać, że autorzy dołożyli starań, aby w rzetelny i przystępny sposób przekazać, niejednokrotnie zawiłe, aspekty teoretyczne biotechnologii.

Po przeczytaniu dobrego wstępu teoretycznego rośnie apetyt na jego rozwinięcie w odniesieniu do praktycznych zastosowań biotechnologii i tu niestety spotyka nas nieco rozczarowań. Połowa rozdziałów drugiej części książki dorównuje poziomem pierwszej i również zrozumiale oraz rzeczowo omawia się w niej sposoby wykorzystania wiedzy teoretycznej w praktyce laboratoryjnej. Niestety nie wszyscy autorzy stanęli na wysokości zadania. Wyraźnie rzuca się w oczy tendencja do zbaczania z tematu rozdziału u autorów z prywatnych jednostek. Autorzy z jednostek akademickich sprostali podejmowanej problematyce. Omawiają oni między innymi tajniki hodowli komórkowych, produkcji olejów mikrobiologicznych, kwasów organicznych i aminokwasów, biotechnologii komórek roślinnych oraz zastosowań biotechnologii w ochronie środowiska. Na szczególną pochwałę i uwagę czytelnika zasługują rozdziały dotyczące biotransformacji oraz zastosowań immunochemicznych w biotechnologii.

Podręcznik „Podstawy biotechnologii” można uznać za godny polecenia czytelnikom, którzy pragną posiąść podstawową wiedzę z szerokiego zakresu biotechnologii, a także poznać jej przykładowe praktyczne zastosowania. Propozycja ta szczególnie użyteczna będzie dla studentów pierwszych lat studiów biomedycznych oraz dla tych ze starszych roczników, którzy chcieliby odświeżyć sobie, przyswojony wcześniej, materiał.

Książka została wydana przez Wydawnictwo PWN

image_pdfimage_print
Podziel się ze znajomymi
Skocz do formularza

Komentarze 0

Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu, napisz coś!
  1. Dodaj komentarz
    (wymagany)
    (wymagany)
    (wymagany)

    Pola oznaczone znaczkiem W są obowiązkowe. Musisz wypełnić wszystkie pola wymagane, aby dodać komentarz.
    Twój adres email, który podasz nie zostanie opublikowany z Twoim komentarzem.

    W treści komentarza dozwolone są tagi XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

do góry