Zdrowy styl życia – to znaczy jaki?

0
Rate this post

Czy uważasz, że jesz zdrowy i zrównoważony?

Wykonaj te 10 wskazówek:

  1. Sprawdź wagę i utrzymuj ją zawsze aktywną
  2. Zużywaj więcej zbóż, roślin strączkowych, warzyw i owoców
  3. Wybierz tłuszcze jakościowe i ogranicz ilość
  4. Ograniczaj cukry, słodycze i słodkie napoje
  5. Pij dużo wody każdego dnia
  6. Użyj trochę soli
  7. Spożywanie napojów alkoholowych w kontrolowanej ilości
  8. Często zmieniają swoje wybory przy stole
  9. Specjalne wskazówki dla wyjątkowych osób
  10. Bezpieczeństwo jedzenia, które spożywasz, zależy również od Ciebie

Powyższe zalecenia pochodzą z Wytycznych dotyczących zdrowej żywności włoskiej przygotowanych przez Narodowy Instytut Badań Żywności i Żywienia (INRAN).

1. Sprawdź wagę i utrzymuj ją zawsze aktywną

Ważyć się raz w miesiącu i sprawdź Body Mass Index (BMI) i wskaźnik masy ciała (BMI) mieści się w przedziale od normalnej wadze. BMI jest indeksem, który uwzględnia wagę jednostki w stosunku do jego wielkości. Oblicza się ją, dzieląc wagę (w kg) przez kwadrat wysokości (w metrach).
W ” Światowa Organizacja Zdrowia (WHO lub WHO) wykorzystał BMI sklasyfikować kategorie wagowe:

BMI

KATEGORIA MASY

<18,5

niedowagę

18,5 – 25,0

normalną masą

25,0 – 30,0

nadwaga

30,0-35,0

otyłość I klasy (umiarkowana)

35,0 – 40,0

otyłość klasy II (ciężka)

> 40,0

otyłość klasy III (bardzo ciężka)

Ta klasyfikacja jest ważna tylko dla osób dorosłych i jest niezależna od wieku i płci danej osoby. Klasyfikacja ta nie bierze również pod uwagę względnych wartości procentowych masy beztłuszczowej i masy tłuszczu.
Jeśli twoja waga nie mieści się w granicach normalnej wagi, skonsultuj się z lekarzem i skontaktuj się ze specjalistą w dziedzinie żywienia. Unikaj niezrównoważonych lub bardzo drastycznych diet „zrób to sam”, które mogą być szkodliwe dla twojego zdrowia. Pamiętaj, że dobra dieta musi zawsze zawierać wszystkie produkty w najbardziej zrównoważony sposób.

Osiągnięcie prawidłowej masy ciała nie jest możliwe tylko poprzez zrównoważoną dietę, ale także poprzez bardziej aktywne fizycznie życie. Aby uniknąć siedzącego trybu życia, używanego do wykonywania codziennych czynności przy użyciu mięśni, a nie maszyn: na przykład chodzić zamiast korzystać z samochodu, wchodzić po schodach, a nie wjeżdżać windą, wykonywać małe prace domowe ręcznie.

2. Pij więcej zbóż, roślin strączkowych, warzyw i owoców

Zboża, rośliny strączkowe, warzywa i owoce to ważna żywność, ponieważ przynoszą węglowodany (zwłaszcza skrobię i błonnik), ale także witaminy, minerały i kwasy organiczne. Ponadto zboża i rośliny strączkowe są również dobrym źródłem białka.
Ponadto spożycie odpowiedniej ilości owoców i warzyw zmniejsza gęstość energetyczną diety. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że zawartość tłuszczu i ogólne spożycie kalorii są ograniczone, ale także dlatego, że moc sycąca tych produktów jest szczególnie wysoka.

Jak się zachować?

  • Codziennie spożywaj więcej porcji warzyw i świeżych owoców.
  • Zwiększa konsumpcję roślin strączkowych (ciecierzycy, fasoli, grochu, bobu i soczewicy) zarówno świeżych, jak i suszonych.
  • Pij regularnie chleb, makaron, ryż i inne zboża, najlepiej razowe.
  • Kiedy możesz, wybierz produkty otrzymane z mąki pełnoziarnistej, a nie po prostu dodaj otręby lub inne włókna.

3. Wybierz tłuszcze jakościowe i ogranicz ilość

Aby być zdrowym, konieczne jest wprowadzenie zbilansowanej ilości tłuszczu w diecie, bez nadmiernego zbędnego nadmiaru lub domyślnie. Ponadto tłuszcze jakościowe mogą być bardzo różne. W rzeczywistości zmienia swój skład chemiczny, a w szczególności w kwasach tłuszczowych. Różna jakość tłuszczów może mieć istotny wpływ na stan odżywienia i ludzkie zdrowie. Wreszcie, cholesterol znajduje się w tłuszczach zwierzęcych. Ten cholesterol w żywności może przyczynić się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi.

Uncategorized
UDOSTĘPNIJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here